Epidemiolozi sustavno ukazuju na činjenicu da je dijete/učenik u odgojno-obrazovnoj ustanovi siguran kao i kod kuće.  

KAKO ĆE SE ODVIJATI NASTAVA I KOMUNIKACIJA S RAZREDNICIMA? 

Nastava će se za djecu/učenike održavati u školi, a ako to epidemiološka situacija bude zahtijevala s ciljem smanjena komunikacije između većeg broja učenika, moguće je i izvođenje nastave po mješovitom modelu (dijelom u školi, dijelom na daljinu) ili u krajnjem slučaju samo na daljinu.  

Izvođenje odgojno-obrazovnoga rada odvija bez spajanja odgojno-obrazovnih skupina, odnosno da se održavanje nastave odvija samo za učenike istoga razrednog odjela ili odgojno-obrazovne skupine s programima za učenike s teškoćama u razvoju. 

Iako je roditeljima ograničena mogućnost ulaska u odgojno-obrazovnu ustanovu, roditelji imaju obvezu pratiti napredovanje svoga djeteta. Stoga je i ove godine predviđena komunikacija odgojno-obrazovnih radnika s roditeljima. U komunikaciji s razrednicima, preporučuje se komunikacija na daljinu u dogovoreno vrijeme i to samo u radne dane.  

Učenik ima obvezu pohađanja nastave, a roditelj ima obvezu opravdati svoje dijete u slučaju bolesti. 

 

MJERENJE TEMPERATURE I DOVOĐENJE DJETETA U ŠKOLU 

  • svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu dijete donosi sa sobom u ustanovu a odgajatelj/nastavnik svakodnevno provjerava.  
  • Roditelji ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19,  
  • Roditelji ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura 37,2 i više, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19. Roditelj je u slučaju da dijete ima navedene simptome dužan javiti se ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. 

 

 

Svaki roditelj dodatno može pridonijeti sigurnosti svog djeteta, svoje obitelji i druge djece ako održava fizičku distancu i provodi pojačanu higijenu u kućanstvu.  

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči.  

Kod učenika koje roditelji žele dovoditi i odvoditi iz škole, molimo roditelje da uzmu u obzir sljedeće:   

  • osoba koja dovodi dijete u ustanovu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te držati 1,5m razmaka od ostalih osoba koje se u tom trenutku nalaze ispred škole 
  • u pratnji jednog djeteta ne smije biti više od jedne odrasle osobe 
  • kada je moguće, pokušajte organizirati da u pratnji djeteta uvijek bude ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe 
  • kada je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu kao i dijete 

 

RODITELJI MORAJU BITI SVJESNI DA SE ZBOG EPIDEMIJE TREBA STROGO PRIDRŽAVATI MJERA TE DA SVAKO NEPRIDRŽAVANJE ISTIH UTJEČE NA POVEĆANJE RIZIKA OD ZARAZE. 

 

Komentiranje je zatvoreno.

Galerija slika
otvori sve | zatvori sve