COOR Podravsko sunce ušlo je u finale natječaja Moj Zaba Start s projektom “Sunčeva ljuljačka”

Projektom se žele pružiti jednake mogućnosti osobama s invaliditetom, odnosno djeci koja se kreću pomoću kolica. Poticati će se razvoj senzorne integracije kroz pružanje novih osjetilnih iskustava.

Vestibularni unos podražaja može biti najintenzivniji i dugotrajni tip senzornog unosa. Ovu vrstu podražaja dobijemo kroz aktivnosti vrtnje (rotirajući unos) i ljuljanja (linearni unos), a u manjoj mjeri i bilo kojom vrstom kretanja. Vestibularni sustav tako je osjetljiv da promjene položaja i kretanje imaju vrlo snažno djelovanje na mozak i to se djelovanje mijenja s najmanjom promjenom položaja ili kretanja. Jedan od načina stimuliranja ovog osjetila je i ljuljanje u ljuljački. Za djecu u kolicima tu je aktivnost gotovo nemoguće ostvariti jer su ljuljačke na dječjim igralištima neprikladne za njih. Naime, kada bi dijete i stavili na ljuljačku na igralištu, ne bismo mogli osigurati pravilan položaj tijela koji omogućuje pravilno primanje i obradu osjetilnih informacija. Naš Centar ne posjeduje ljuljačku prilagođenu djeci koja su u invalidskim kolicima te prepoznajemo potrebu da na školskom igralištu imamo posebno prilagođenu ljuljačku.

Zaljuljajmo zajedno za Sunce te nam svojim glasom omogućite realizaciju projekta. Glasati možete na stranici: https://www.mojzabastart.hr/home/finalisti#pan3

Komentiranje je zatvoreno.

Galerija slika
otvori sve | zatvori sve