ŠTO JE SENZORNA INTEGRACIJA?

Senzorna integracija je organizacija osjeta za upotrebu. To je način na koji koristimo informacije koje primamo osjetilima iz vlastitog tijela i okoline. Osim osnovnih osjetila (vid, sluh, okus, miris i dodir), imamo i osjetilo za ravnotežu (vestibularno osjetilo) i vlastiti ili duboki osjet (propriocepcija).  Osjeti su hrana za živčani sustav, a mozak neprekidno traži različitu senzornu hranu kako bi se razvio i funkcionirao.  Mozak mora organizirati sve osjete kako bi se čovjek normalno kretao, učio i ponašao. Samo ako su podražaji iz tijela i okoline dobro organizirani i integrirani u mozgu, možemo ih upotrijebiti pri oblikovanju percepcija, ponašanja i novih učenja. Kako mozak na organiziran način koristi  vidne, zvučne, taktilne, njušne informacije te informacije o položaju tijela, tako mi dajemo značenje osjetilnom iskustvu i znamo kako reagirati i ponašati se primjereno situaciji. Najveći razvoj integracije osjeta  događa se za vrijeme adaptivne reakcije. Adaptivna reakcija je svrhovit, prema cilju usmjeren odgovor na osjetni doživljaj. Formiranje adaptivnih reakcija pomaže mozgu da se razvija i organizira. Većini ljudi to izgleda kao igra, no igra je sastavljena od adaptivnih reakcija koje ostvaruju senzornu integraciju. Senzorna integracija za dijete je zabava.

ŠTO SE RADI U KABINETU ZA SENZORNU INTEGRACIJU?

Senzorna integracija provodi se u specijaliziranom kabinetu koji je opremljen tako da zadovolji zahtjeve svih sedam navedenih osjetila. Kabinet je uređen tako da potiče djecu na kretanje, igru i formiranje adaptivnih reakcija koje vode organizaciji  osjeta u mozgu. Svako dijete ima svoj unutarnji poriv koji ga vodi u igri, no ponekad je potrebno usmjeriti dijete u igri kako bi se stvorila adaptivne reakcije. Dijete koje uči organizirati svoju igru bolje će organizirati svoje školske aktivnosti, ponašanje i percepciju.  Srž senzorne integracije je vješto strukturirana igra koja ima terapijsku svrhu.

 

KOJI SU CILJEVI PROVOĐENJA PROGRAMA SENZORNE INTEGRACIJE?

Svrha provođenja programa senzorne integracije  je potaknuti djecu da slijede svoj unutarnji poriv za kretanjem, igrom i razvojem. Srž senzorne integracije je igra koja je djetetu zabavna, igra u kojoj dijete uspješno prilagođava okolinu sebi i sebe okolini. Cilj programa je poboljšati preradu i organizaciju osjetne percepcije, povećati učestalost i trajanje reakcije prilagodbe na senzorne podražaje, razvijanje složenih reakcija prilagodbe, samoorganizacija ponašanja, bolja samokontrola, stabilnija emocionalna stanja, prihvatljiviji prag tolerancije na frustracije, jačanje samopouzdanja, samoinicijativa u igri i aktivnostima, podizanje obrazovnih postignuća.

Program provodi Martina Sambolek, mag.rehab.educ.