Pojam  rana  intervencija označava proces informiranja, savjetovanja, edukacije i podrške djeci u najranijoj dobi (od rođenja do 7 godina), i njihovim roditeljima, kod koje je utvrđeno stanje mogućeg odstupanja u razvoju, s visokim rizikom za daljnji razvoj. Ovaj proces obuhvaća i djecu kod koje postoji faktor rizika za razvojno odstupanje koje bi kasnije moglo utjecati na njihov daljnji razvoj.

Program rane intervencije može se pružati u različitim okruženjima, no naglasak se stavlja na prirodno okruženje djeteta (djetetov dom). Pokazalo se da je program rane intervencije najefikasniji ako se s njim počne odmah po utvrđivanju odstupanja ili otkrivanju teškoće u razvoju (Wrightslaw, 2008).

Rana intervencija uključuje dijete kao i njegove roditelje, obitelj i širu mrežu (prema Ljubešić, 2003.). Za ranu intervenciju od presudne je važnosti rana detekcija i rana (re)habilitacija djece s faktorima rizika kao i one djece s utvrđenim teškoćama u razvoju.

Područja rada su: komunikacija, spoznajni razvoj, socio – emotivni razvoj, senzorna integracija, motorički razvoj, poticanje aktivnosti svakodnevnog života.

 

Više o pružanju usluge rane intervencije u našem Centru možete pročitati na: http://www.podravsko-sunce.hr/?page_id=8164

Komentiranje je zatvoreno.

Galerija slika
otvori sve | zatvori sve